Informatikai akadálymentesítés

Mi az akadálymentességi audit?

Az akadálymentességi audit egy olyan átfogó vizsgálat, amely felméri az Ön weboldalának, alkalmazásának akadálymentességi szintjét a nemzetközileg elfogadott web akadálymentesítési irányelvek és szabványok szerint. Olyan hibákat, anomáliákat tár fel az audit, amivel javítható, korrigálható alkalmazása akadálymentesítési szempontból, így elérhetővé válik mindenki számára.

Ez nem feltétlenül "csak" a fogyatékkal élő felhasználói közönséget érinti, hanem más egyéb olyan a szokásoktól eltérő felhasználót is - idősebb korosztály - akik igenis jelen vannak az interneten, és Önnél vásárolnak, ha hozzáférhető a webáruháza, alkalmazása, honlapja. 


Miért éri meg nekem akadálymentességi auditot készítenem?

Listába szedtem a legrelevánsabb válaszokat...

1. Keresők, mint például a Google a keresési találatok között előrébb sorolja, preferálja azon oldalakat, amelyek megfelelnek az akadálymentesítési irányelveknek

2. Szemantikus kód = Még jobb helyezés

3. Társadalmi szerepvállalás

4. Mivel az internetezők nagy hányada a "szokásoktól eltérő" felhasználó, így potenciálisan nagyobb csoportok kiszolgálása, mint például a fogyatékkal élők és az idősebb generáció

5. Profit

6. Mert jogszabály írja elő, bizonyos esetekben

Természetesen videó bemutatóval és példákkal is fogok jönni, hogy bizonyítsam állításomat!

Oké, de pontosan mi is ez?

A akadálymentesítési audit, már egy meglevő weboldal akadálymentesítésének első lépése, nem feltétlenül "csak" konvencionális értelembe vett weboldalról beszélhetünk, lehet ez egy belső alkalmazás, intranetes felület, adminisztrációs felület, mobilalkalmazás stb... ahol felmérjük, hogy milyen esetleges "hibák" szorulnak akadálymentesítési szempontból korrigálásra.

Az audit elkészítés egy minőségbiztosítási folyamat, aminek a része egy jól dokumentált hibajegyeket tartalmazó megoldó kulcs, amit átadunk a megrendelőnek, és ezen javításokat a fejlesztő implementálja.

Természetesen arra is van mód, hogy közvetlenül mi végezzük a teljes folyamatot.


Mikor érdemes belevágnom?

Már működő weboldal, alkalmazás esetén bármikor. Fejlesztés alatt álló alkalmazás esetén már a korai szakaszban, a rendszer kezdeti verziója (prototipus) is vizsgálható.


Az akadálymentességi audit lépései

A WCAG szabvány, és az ehhez készült WCAG-EM (Website Accessibility Conformance Evaluation Methodology) módszeri a mérvadóak.

Automata tesztek készítése

Manuális tesztek készítése

Use Case Teszt esetek (hamarosan készítünk egy mintát, hogyan zajlik ez pontosan)

Számunkra a leghatékonyabb folyamatnak minősült és bevált, az alkalmazás főbb funkcióját vizsgáljuk vele illetve kiválasztunk reprezentatív modulokat, oldalakt és adott funkcionalitást ellenőrizzük. 

Speciális kisegítő technikával végzett teszteket is futattunk

NVDA

VoiceOver

Microsoft Windows 10 (Narrátor)

Jaws for Windows

TalckBack

ZoomText

MAGic

Nagy előnye a csapatnak, hogy saját fejlesztői bázissal rendelkezünk, látássérült, aliglátó, vak és hallássérült, nagyothalló és siket, mozgássérült kollégák is tesztelik az ügyfél alkalmazását. 

Az audit végeredménye egy írásos vizsgálati jelentés. Sok esetben tanúsítvány is igényelhető mellé, abban az esetben ha megköveteli egy pályázat kiírás. 


Ki jogosult arra, hogy elkészítse ezt nekem?

Érdemes olyan csapattal, személlyel elkészíteni az akadálymentesítési folyamatot, aki valóban érti és ismeri ezen technológiákat. 

Arra törekszünk, hogy minden feltétlenek megfeleljen csapatunk, az akadálymentesítési folyamatot programtervező informatikus csapat végzi és háttérmunkában jogász végzettségű szakember is megtalálható.

Akadálymentességi Szakértők Nemzetközi Szövetségének (IAAP) tagja kollégánk. 

Folyamatos továbbképzéseken veszünk részt, a modern frontend technológiát követve

Angular, React stb...


További kérdései merülnek fel?

Kérem, vegye fel velünk a kapcsolatot.

Azonnali üzenet